Bachs Matthäus Passion

Oratorium door Johann Sebastian Bach

De Matthäus-Passion of Matteüspassie is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is één van zijn bekendste composities en een van zijn langste. De compositie vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens Matteüs.

korting theater tickets

Niet precies gevonden wat je zoekt? Onze tip: Vaak wisselen de acties per aanbieder. Check dus zeker even onze top 4 voor alle actuele theater kortingen! Wij wensen je alvast een prettige voorstelling.

 

Stijl

De Matthäus-Passion is geschreven voor twee koren (groepen zangers en instrumentalisten). Tegenwoordig is het gebruikelijk om met één groep solisten en één continuo groep te spelen. Er zijn een aantal hoofdelementen: Recitatieven (de verhaallijn volgens het evangelie van Matteüs), gezongen door solisten.

Hiervan zijn twee soorten:

 • het recitativo secco (summier begeleid, lange liggende akkoorden),
 • het recitativo accompagnato (een recitatief, polyfoon karakter)


De zangkoren vervullen in de Matthäus-Passion verschillende rollen. Op 6 plaatsen vindt een dialoog plaats tussen gelovigen & ooggetuigen. Koor I "speelt" hierin de rol van de 'Dochters van Zion', een personificatie van tijdgenoten van Jezus en dus ooggetuigen van het verhaal. Koor II staat voor de 'gelovigen' waar en wanneer ook ter wereld. Op andere plaatsen in de Matthäus-Passion staat koor I voor het hogere, goddelijke en koor II voor het lagere, wereldlijke. Op weer andere plaatsen vormen beide koren samen één groot koor.

Symboliek

Bach altijd speelt veel met getallen. Zo is de getalswaarde van de naam B.A.C.H. gelijk aan 14  (B is de 2e letter van het alfabet, A de 1e, C de 3e en H de 8e, samen is dat 14). Het getal 14 komt in de Matthäus-Passion veelvuldig voor er zijn bijvoorbeeld 14 koralen, wat terugslaat op de naam Bach. De Matthäus-Passion bestaat in totaal uit 68 muziekstukken. Naast de 14 koralen zijn er 27 passages waarin het evangelie wordt gezongen, en 27 overige stukken.

Dirigent Pieter Jan Leusink

De Matthäus Passion staat in Nederlands bekend als favoriete compositie van Bach. The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands.
Dirigent Pieter Jan Leusink dirigeerde Bachs Matthäus Passion al meer dan 400 keer, waarbij jaarlijks meer dan 30.000 liefhebbers dit meesterwerk bezochten. Bestel hier je kaartjes met korting.Uitvoerenden en solisten:

 • Robert Luts - Evangelist
 • Henk van Heijnsbergen - Christus
 • Olga Zinovieva-sopraan
 • Yana Mamonova -sopraan
 • Sytse Buwalda - Countertenor
 • Martinus Leusink - Tenor
 • Jasper Schweppe - Bas
 • Thilo Dahlmann - Bas
 • Pieter Jan Leusink - Dirigent

Altijd al een show in het buitenland willen bezoeken?

Seatwave, Viagogo & Ticketmaster zijn wereldwijde aanbieders van tickets voor concerten, theater en feesten, neem snel een kijkje bij onze buitenlandse theater show aanbieders.

2 reacties

 1. Valentijn Koster

  cadeau voor mijn ouders met kerst. zij wilden al langere tijd naar een klassiek concert en nu voor een leuk prijsje ook nog betaalbaar ook.

 2. Finn van de Berg

  Heel indrukwekkend, prachtig om zoiets live mee te mogen maken.

Reageren is niet mogelijk

 • Gratis alle theater acties in je mailbox!